Fiskgryta
Något som alltid går hem här hos oss är fisk. I alla möjliga varianter. Högst otippat egentligen då jag är fiskardotter, -ja ni vet ju vad man säger om bagarens barn… Fiskare och bagare faller ju inte långt från träden… Hahaha, nej nu har jag snurrat till det. Fisk är något som känns väldigt polariserande, antingen hatar man det, eller som i vårt fall, älskar det!
Så eftersom jag är fiskarens dotter så har jag alltid ett digert lager av fjällröding. Finfina grejer det! Fjällröding, vildfångad såklart, är utmärkt i precis allt! Men också god att blanda upp med sej eller torsk i en gryta/soppa. Jag och min pappa brukar varje sommar åka till Norge och fiska torsk i en liten fjord som heter Tosenfjorden men i somras bidde det inget då jag fortfarande hade Blända hängandes i tuttarna. Så glad blev jag när jag hittade MSC-märkt torsk på lidl till mycket prisvärda 39:- förpackningen! Tipptopp!
Här kommer iaf receptet på familjens favvofisk!
5-6 stora potatisar
En liten purjolök
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
Två vitlöksklyftor
1 1/2 tsk vitvinsvinäger
Salt, peppar, timjan,
En burk krossade tomater
1 1/2 dl creme fraiche
Fint skurna små buketter av en liten broccoli
Två små filéade fjällrödingar
400 gram torsk
Skala och skär potatisarna i mindre bitar, purjon tillika. Bryn allt hadtigt blankt i lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll på vattnet och smula ner buljongen. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt vinäger, pressad vitlök, krossade tomater, krydda efter behag och vispa i creme fraiche. Tillsätt de små broccolibuketterna. Låt sjuda ett par minuter. Skär fisken i mindre bitar, 3 x 3-cm ungefär. Sänk temperaturen, tillsätt fisken och djud varsamt några minuter till! Busenkelt och snabbt! 🙂