Äppelmos
Jag och ungarna var till Farsta gård och plockade en kasse äpplen. De fick klättra upp i träden och kasta ner frukt och jag fick kombinera att skydda skallen och att fånga.
Vi fick väl ihop en halv plastkasse ungefär och det var alldeles tillräckligt för att göra lite äppelmos. Vilket är vad jag har pysslat med i eftermiddag!
Äppelträd som bär frukt har vi inte uppe i Klimpfjäll så jag tycker att det är LYX att bara kunna sträcka ut handen och plocka sin frukt. Dessvärre är jag allergisk mot färska äpplen och måste koka/värma dem innan jag kan förtära dem. Men jag tycker också äppelträd är så vackra!
Jag skar äpplena i bitar med skal, kärnhus och allt och kokade ihop dem i en gryta tills de blev mjuka och mosiga.
Sedan gojsade jag bara runt äppelsmeten i ett durkslag, rör runt, runt och fram och tillbaka bara, tills det bara är skrutt och skaldelar kvar i durkslaget. Egentligen ska man ha en särskild äppelmosvagga men det funkar med durkslag också. Sedan kokade jag åter upp moset, tillsatte lagom med socker och kanel och hällde upp moset på burkar!
Hur gott som helst på havregrynsgröten! Och äppelmos behöver inte en bråkdel av det socker som sylt kräver!
Så om inte Styrbjörn väljer att göra entré inatt så kommer vi äta detta imorgonbitti!
Åååh så gott med eget äppelmos ! Har faktiskt aldrig testat om jag ska vara helt ärlig 😮