Ikväll tog jag med mig ungarna ut och vi plockade nypon. Det finns ju ett överflöd av nypon överallt och det är inte många som verkar ta vara på denna vitaminbomb! Helt gratis är de också! Gör man nyponsoppan själv slipper man ju allt vad tillsatser och konserveringsmedel heter också!
Hela basketplanen är omgärdad av nyponbuskar så det var bara att hugga in! De är helt perfekta att plocka nu!
Vilmer och Shanti hjälptes åt. Buskarna är ju rätt taggiga så en sax kan vara ett bra hjälpmedel. Det är visserligen rätt enkelt att bara bryta själva frukten men man måste ta ett bra grepp! Bland nyponbuskorna trivs också brännässlor så man får vara lite försiktig.
Blända ville såklart vara med, men med taggiga buskar och brännässlor får man vara på sin vakt. Hon ville helst sitta och greja med de redan plockade nyponen. Typ äta på dem… Hon blev lite dimmig i blicken av att förtära dem. 😛
Vi hade inga planer på att göra något väldigt storkok utan plockade ungefär en och en halv liter!
Vissa rensar nyponen väldigt noga innan de kokar dem men det är bara slöseri med tid. Allt ska ändå silas sedan så det räcker gott med att bara rensa dem och dela dem på mitten. I med vatten och koka ca 10 minuter. Sedan körde jag med mixerstaven och lät dem koka ytterligare 10 minuter.
Jag hade god hjälp av Shanti när vi sedan silade bort alla frön och skaldelar i en stor sil. Sedan tillsatte vi socker och någon matsked potatismjöl!
Voila! Så mycket godare och roligare än att bara vispa i pulver i vatten. Ungarna älskade soppan och antagligen det eftersom de var med i hela tillagningen! Vi serverade med lite grädde och lät oss väl smaka. Fördelen med att göra den själv är ju också att man själv kan bestämma hur mycket socker man vill ha i. Man kan med fördel även göra soppan och söta med stevia om man så önskar!
Mitt nyponsopperecept!
Ca 1 liter nypon
1,2 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjöl plus någon msk vatten att röra ut i
Koka nyponen i vattnet ca 10 minuter, mixa, koka 10 minuter till. Sila, tillsätt socker och låt koka upp. Ta grytan av värmen och rör i potatismjölsblandningen! Servera med en gräddklick!
Du låter piggare idag om om du ger dig ut på dessa djungeläventyr helt utan fara i 08-land. Som sagt, fritt från konserveringsmedel och anna skit, bara lite kvistar som åker med.