Vilmer och jag bakar limpor idag och det är inte gjort i ett nafs, det ska jag villigt erkänna. Det ska jäsas och knådas och formas och jäsas igen… Men vi har jobbat på och tillsist blev de klara!
Här är vi mitt i knådningsprocessen! Kul, tyckte Vilmer!
Och här har ni färdigt resultat! Fyra fina limpor!
Här ska ni också få receptet!
Farinlimpa
5 dl ljummet vatten
5 dl ljummen mjölk
2 paket jäst
1 paket farinsocker
3 ägg
2-3 tsk anis
Ca 2 kilo rågsikt
Sätt ugnen på 200 grader.
Smula jästen och lös upp den med den ljumna mjölken och det ljumna vattnet. Blanda i ägg, anis och farinsocker, rör om ordentligt. Blanda ner nästan allt mjöl, spara någon dl till utbakningen. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen, knåda den smidig och forma till fyra lika stora limpor. Lägg limporna i långpanna på bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Grädda i ca 20-25 minuter. Pensla bröden med sirapsvatten sedan. (Hälften vatten hälften sirap!)
Ät och njuuut!
🙂
Ser att din föräldrar också är kvar i slutet på 80 talet med sina ek köksskåp 🙂 Min pappa vägrar byta får varje gång höra ” vet du om att dessa luckor skulle gå på 100.000kr idag” Så lär nog vara kvar där ett bra tag till 😀
Limporna ser för övrigt jätte goda ut 🙂
Mamma vill nog gärna byta men pappa tycker att de duger finfint… 🙂 Dina pärons är nog värda mer för det är faktiskt inte ek här utan bara jävulskt gulnad furu… Hahaha! 🙂