Sandra Dahlberg Klimpfjäll

Prickar och torsk…

Ni med bra minne som kommer ohåg hur era nyfödingar såg ut kanske kan hjälpa mig avgöra om Blända fått vanliga hormonplitor eller om det är överkänslighetsutslag, mot något jag äter? Hormonplitor brukar ju se ut som små finnar men en gulvit plupp i mitten, men dessa pp henne är bara röda knottror och bara i ansiktet? Något bebishudsproffs som kan uttala sig?

IMG_9514.JPG

IMG_9513.JPG
Blända fick torsk som påföljd av all antibiotika på sjukhuset och trots idogt penslande med mineralvatten så har jag inte fått bort det. Det var bara att gå till BVC och få medicin utskriven. Men det är en idiotisk medicin, som ska ges 4 gånger dagligen i FYRA VECKOR??? Som smakar satan dessutom. Blända kräks upp den i princip så fort hon fått den. Dessutom var den dyr. Annan svamp går ju så väldigt lätt att bli kvitt? Och fort dessutom? Och att sådan här bebismedicin måste vara så fruktansvärt äcklig, (ja, jag har smakat) det går över mitt förstånd…

IMG_9507.JPG

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Katatina

  All svamp är ett helskotta att få bort, det finns få saker som är så svårbehandlade. Det finns ingen svamp som har kort och enkel behandlingsform och det finns ännu mindre bra mediciner. Bara att köra på och hoppas på det bästa, tips för att underlätta och undvika kräkningar har du ju redan fått.

 2. mia

  Måste vara vichyvatten!! Vår lilla pojk fick det när han var en månad gammal.. Nu är han 3 månader :).Körde med topz som jag doppade i vichyvatten flera ggr/dag, plus torkade av bröstvårtorna med vichyvatten.. sen kokade vi även napparna som vi bytte varje dag. Envisheten vann, och efter ca en månad var torsken borta 🙂

 3. Amanda

  När min dotter hade sånna prickar/liknande så sa BVC att det var värmeutslag. Om hon t.ex. hade sovit mot mitt bröst och det blev varmt mellan oss så fick hon massor av prickar direkt 🙂
  Men, lilla Blända kanske har hormonplitor som de andra säger!

 4. Therese

  Koka upp 1 dl vatten och häll i 1tesked bikarbonat och blanda. När allt svalnat är det bara att pensla med en tops så ofta som möjligt (lossnar stora bitar ibland) pensla å rengör bröstvårtorna med samma så bör det gå över. Hjälpte mej och min dotter när hon hade torsk, som var riktigt tjocka lager i hela munnen. Lycka till

 5. Agneta

  Min son hade likadant i ansikte och bröstkorg. Satte bröstmjölk på ett par ggr per dag. Mjölk hjälper mot det mesta!

 6. cecilia

  det ska vara vichyvatten som folk här redan har skrivit men sedan kan man blanda eget vilket vi fick från bvc när vår son fick torsk,
  1 krm bikarbonat blandas i 1 dl vatten. man ska göra nytt varje dag, sterilisera flaskor och nappar varje dag tills det är över.
  Hoppas att det går över snart… men min erfarenhet är att det tar sin tid både hos barn och vuxna (ofta så får äldre torsk när de ligger och munhygienen inte alltid är den bästa)
  kram

 7. Annika

  Hört att man kan ge lingonsylt när man har torsk på tungan! Att de ska hjälpa! Nu e hon liten men 1 tsk funkar nog! Hoppas de ordnar sig!

 8. Cecilia

  Min son hade sådana prickar när han va nån månad. Läkaren konstaterade mjölk och ägg-allergi. Jag slutade HELT med det i min kost i typ en månad, prickarna försvann nästan direkt! Sen började jag introducerade jag det i min kost igen och det har gått bra sen dess! Jag äter nu allt igen, och sonen mår prima!

 9. Lottie

  Sådana prickar hade min äldsta dotter också när hon var runt 1 månad. Ingen fara dem försvann sedan. Torsk är ju svårare men bubbel vatten är väl det bästa! Ha det så bra! Kram

 10. Teresa

  Inte mineralvatten, det är vichyvatten som är the thing. Handlar om att de innehåller olika mängder av mineraler och grejer. Bikarbonat är tydligen väldigt bra mot torsk.

 11. Malin

  Min dotter hade oxå svamp som bebis å mycostatin är bara skräp! Det som hjälpte oss var bikarbonat å vatten. Du tar 1krm bikarbonat i 1dl vtn å kokar upp. Därefter baddar du på svampen med ett lakan. Funkar hur bra som helst!
  Jobbar som syrra å det tar lång tid att få svamp att försvinna med mycostatin. Lycka till 🙂

 12. Jennie

  Stort grattis till er fina tjej. Min son hade också problem med torsk, tyvärr hjälpte inte Mycostatin för oss. Men de sa på BVC att han inte mådde dåligt av det, skulle dock vara noga med att jag inte fick det på bröstvårtorna. Så det var bara att tvätta extra noga efter amning och använda nappen en dag sen koka den. Det tog ungefär 8 veckor innan den försvann. Lycka till!!

 13. Madde

  Vet inte vilka tips du fått på BVC vad gäller hur man enklast behandlar med mycostatinet, men vi tar 1 ml i sprutan och trycker ut i en äggkopp eller glas. Sedan blöter vi en tops med en droppe vatten, krama ur topsen och doppa i medicinen och gnugga in det på tungan, gommen, insida läppar osv, gör så i omgångar tills allt är slut i koppen. Då kanske hon inte kräks om det bara kommer lite i taget. Hoppas det försvinner snabbt. Vi medicinerade i 4 veckor men det var fortfarande lite kvar, men då varken hon eller jag hade några känningar så tyckte läkaren vi kunde skippa medicinen. Tycktle det var svårt att medicinera efter amning för då hade hon ju alltid somnat som goast!

 14. Carolina

  Hej. Har min tredje lilla här hemma och hon har också sådana och det är hormonplitor. Vissa bebisar får mkt och andra mindre. Helt normalt!

 15. Tuffjanna

  Håll lite koll bara så att det inte blir värre än sådär. Även jag fick svaret att det var hormonplitor men efter lite tjat och gnat gjordes det ett rast-test och då hade jag minsann en liten ägg- och komjölksallergiker hemma.

 16. Marie

  Hej! Min son, som är en vecka yngre än Blända har likadana prickar. Frågade på BVC om det och dom sa att det var hormonplitor.

  🙂

 17. Millan

  Såna hade min son me när han va några veckor..mycket på kinderna. Har nu försvunnit nu är han snart två månader..vanliga plitor bara tror ja..

 18. Emelie

  Hej!

  Vill börja med att säga grattis till dottern 🙂 min dotter fick torsk, vi provade också med mineralvatten men det gick inte bort. medicinen hjälpte för oss, så det är nog bara att försöka härda ut. Vi använde en tops med medicinen och tog på tungan, det gick sedan bort.

 19. Eva

  Lite tips bara, doppa dina bröstvårtor i mineralvatten så du inte bär på svamp på dina bröst. Annars smittar du ju Blända igen. Fick jag göra när ett av mina sju barn fick torsk. Du kan också fråga på BVC om du misstänker att du har torsk på brösten, har för mig att dom kunde pensla på något så det försvann. Sen brukade jag doppa bäbisens napp i mineralvatten också och vara noga med att koka napparna ofta. Utslagen är hormonplitor

 20. elin

  Min bäbo fick också svamp på tungan efter att hon åt antibiotika, men vår bvc tant sa att vi skulle vänta bara. Hon hade det i över en månad och sedan försvann det av sig själv 🙂

 21. Anne

  Det är hormonplitor! Nässelutslag pga allergi är upphöjda, större och lite platta samt vita i mitten med rött omkring och varierar i intensitet. Så det är ingen fara =) Mycostatinet har effekt även om hon kräks upp det då det sköljs omkring lite i munnen innan. Att man ska svälja det är för att komma åt svamp längre bak i svalget och matstrupen,men hon har säkert bara på tungan!

stats